بسیاری از افراد درباره فرهنگ بومی کیش کنجکاو هستند. این کنجکاوی بسیار به جا به نظر می رسد چرا که جزیره کیش، ارتباطات زیادی با فرهنگ های مختلف جهان دارد و در کنار این موضوع، شاهد زندگی مسالمت آمیز چندین گروه بومی هم هستیم.
فرهنگ بومی کیش که از لحاظ نژاد، زبان و مذهب با یکدیگر تفاوت هایی دارند، در طول سالیان بسیار، این گروه ها در صلح و صفا کنار یکدیگر زندگی کرده اند، از لحاظ فرهنگی به یکدیگر نزدیک شده اند ولی کماکان هرکدام از آنها دارای قسمت های مهم آداب ورسوم زندگی خود هستند.
پس اگر در زمانی هستید که شرایط مسافرت به کیش مانند قیمت تور کیش ، آب و هوا و غیره برایتان مناسب شده و مسافر تور کیش شدید و یا صرفا نسبت به آداب و رسوم و فرهنگ بومی کیش کنجکاو هستید؛ در ادامه ی مطلب با ما همراه باشید.
مراسم زار
همان طور که گفتیم ارتباطات و مجاورت کیش با دریا باعث شده تا برخی از فرهنگ ها و مراسم متداول در اقصی نقاط دنیا در آن دیده شود. یکی از آداب و رسوم زندگی مردم کیش مراسم زار می باشد که ریشه آن به اتیوپی یا همان حبشه می رسد.
برخی از مردم اتیوپی معتقدند که زار از ارواح خبیثه می باشد و در مکان های مرطوب مانند رودخانه ها و چشمه ها قرار دارد و گاهی می تواند به جسم انسان ها نفوذ کند و بیماری هایی را به وجود آورد.
به همین دلیل است که رقصی به نام زار در کیش رواج دارد که از نظر مردم محلی، برای درمان بیماری ها کاربرد دارد. این مراسم در چند کشور دیگر هم وجود دارد و در اکثر موارد با نامی مشابه شناخته می شود.
بیشتر بدانید: حقایقی جالب درباره کیش که احتمالاً نمیدانید
نحوه برگزاری مراسم زار
گفته می شود این مراسم باید توسط یک زن انجام شود و مدت زمان مشخصی برای اتمام مراسم وجود ندارد و امکان اینکه مراسم چند روز به طول انجامد وجود خواهد داشت. در طول این مراسم صدای انواع و اقسام طبل ها به گوش خواهد رسید.
اهل هوا
یکی دیگر از آداب و رسوم جزیره کیش که بسیار جالب و عجیب است مراسم اهل هوا می باشد. این نام به کسانی نسبت داده می شود که گرفتار بادهای اهریمنی و سنگینی می گردند که می تواند افراد بسیاری را بیمار کند. برای رهایی از مشکلات ناشی از این بادها باید پیش “مامان” یا “بابا” باد مورد نظر رفت و مراسمی را انجام داد تا باد مورد نظر از بدن افراد خارج شود.
آداب و رسوم زندگی مردم کیش درباره هرس درختان لور
یک دیدگاه عجیب و احساسی درباره هرس کردن درختان لور در جزیره کیش وجود دارد که تبدیل به یکی از آداب و رسوم در کیش شده است. به این صورت که مردم محلی معتقدند هرس کردن درختان لور مانند قطع کردن دست است و اگر با اره انجام شود درد زیادی به درخت وارد می شود و باعث خشک شدن آن می شود.
جالب است که کارشناسان هم تایید کرده اند که اگر این درختان به وسیله اره هرس شوند زرد شده و آسیب می بینند. به این ترتیب به نظر می رسد بهترین تصمیم برای هرس کردن درختان لور در کیش همان است که مردم محلی به استفاده از تبر اعتقاد دارند.
بیشتر بدانید: تخمین هزینه های سفر به کیش
مذهب مردم کیش درباره ولادت ها
مذهب مردم کیش کمی متفاوت است و مردم شیعه معمولا ولادت های ائمه اطهار و معصومین را جشن می گیرند. مراسم هایی که برای ولادت ها برگزار می شود معمولا باشکوه بوده و البته تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند.
بیشتر بگردیم: خانه مردم شناسی کیش کجاست؟
از معدود تفاوت هایی که در این مراسم دیده می شود می توان به گرگاعو اشاره کرد که یکی دیگر از مذهب مردم کیش است و در ولادیت امام حسن (ع) و حضرت مهدی (عج) صورت می گیرد به این صورت که بچه ها گروه های چند نفره تشکیل می دهند و با آواز وارد حیاط ها می شوند و صاحب خانه در کیسه های آن ها تنقلات می ریزد.
جشواره تابستانی در کیش
اما همه ی آداب و رسوم مردم کیش محلی و بومی نیستند و همان طور که می دانید کیش از قطب های گردشگری کشور محسوب می شود و در تابستان جشواره تابستانی با شکوهی در آن برگزار می گردد. این مراسم معمولا در ۱۵ تیر شروع شده و یک ماه بعد به پایان می رسد.
آیا میدانید: مزایا و معایب زندگی در کیش چیست؟
در خلال این ایام تخفیف های زیادی در هتل ها، رستوران ها و مراکز تفریحی دیده می شود و موسیقی و نورافشانی از اجزای مهم این جشواره به حساب می آید. وجود این مراسم در کنار جذابیت های دیگر جزیره، باعث شده گردشگران زیادی در تابستان سراغ کیش بیایند.
مذهب مردم کیش با برگزاری مراسم عیدین
یکی دیگر از مذهب مردم کیش عیدین نام دارد که مردم محلی به روزهایی که بین دو عید فطر و قربان قرار دارند عیدین می گویند و از لحاظ اهمیت بین مردم چیزی مانند عید نوروز است. صبح روز عید مردم برای برگزاری نماز دور هم جمع می شوند و معمولا در فضای باز و به دور از آبادی به اقامه ی نماز می پردازند.
بومیان جزیره در این روز به قبرستان رفته و بر سر مقبره عزیزان از دست رفته ی خود فاتحه می خوانند. از دیگر مواردی که در عیدین زیاد به چشم می خورد می توان به موسیقی زیبای محلی با طبل و نی انبون اشاره کرد.
رسوم تدفین و سوگواری
طبق آداب و رسوم مردم کیش وقتی کسی فوت میکند همه ی نزدیکان دور هم جمع می شوند و حتی اگر کسی کدورتی هم داشته باشد کنار گذاشته و به منزل خانه مرحوم می رود.
پس از انجام مراسم تدفین روز اول به پایان می رسد و برای روز دوم صاحب عزا یک روحانی به مسجد می برد تا قرآن بخواند. اطرافیان هم سه روز را به قرآن و فاتحه خوانی می گذرانند. پس از سه روز خوراکی از برنج و گوشت پخته می شود و به عنوان ثواب میت بین مردم توزیع می شود.
بیشتر بخوانید: چه فصلی بهترین زمان سفر به کیش است؟
جالب است بدانید که در فرهنگ بومی کیش مراسم هفت، چهل و سال ندارند و در عوض در عید فطر و عید قربان بر سر خاک عزیزان خود می روند.
فرهنگ بومی کیش درباره ازدواج
فرهنگ بومی کیش در مراسم های خواستگاری به این صورت است که معمولا بزرگان خانواده پسر در مراسم خواستگاری بیشتر حرف ها را می زنند و اگر همه چیز خوب پیش برود در همان مراسم میزان جهیزیه و بقیه موارد هم تعیین می گردد.
پس از انجام این کار برای جشن و پایکوبی سه روزه آماده می شوند و در روز سوم اتاقی به نام فرشه را به عنوان حجله در منزل پدری دختر آماده می کنند. در سه روز جشن و پای کوبی همواره با نهار و شام از میهمانان پذیرایی می شود.
هر چند در آداب و رسوم زندگی مردم کیش مهریه چندان طرفدار ندارد ولی معمولا ۱۷ تا ۱۹ سکه را در تعهد داماد می گذارند.
و در آخر
معمولا در هر قوم و شهری مردم آنجا فرهنگ ها و آداب رسوم خاصی دارند که شاید از نظر مردم دیگر شهرها این طرز تفکر کمی عجیب باشد، اما این مراسم های بومی و مذهبی دارای نقطه تفکرات خاصی در میان آن شهر یا قوم است
مردم کیش هم با مذهب و فرهنگ بومی و آداب و رسوم خاص خودشان در میان آداب و رسوم ایرانی جایگاه دارند که قابل احترام هستند.
دیدگاهی بنویسید